در این مطلب خواهید خواند:

نورپردازی

بسیاری از کارهای حرفه ای در عکاسی و سینما دارای نورپردازی حرفه ای بوده و شاهد صحنه هایی جذاب و زیبا به کمک نورپردازی در صحنه فیلم برداری هستیم. توجه به نور صحنه و جزئیات آن می تواند شرایط طبیعی صحنه را ایجاد کرده و در نتیجه تاثیر بهتری بر بیننده داشته باشد. نورپردازی در عکاسی و سینما به کمک تجهیزات حرفه ای انجام شده و دارای روش ها و تکنیک های مختلفی می باشد. آشنایی با تکنیک و تجهیزات نورپردازی برای ایجاد سکانس های حرفه ای ضروری بوده و باید با تسلط کامل در جای خود مورد استفاده قرار گیرند.

توجه به شرایط محیطی و تجهیزات فیلم برداری در زمان نورپردازی اهمیت بالایی داشته و تمامی ای موارد باید هم سو با یکدیگر تنظیم و اجرا شوند. لذا آماده سازی صحنه بر اساس فیلم نامه و حساسیت دوربین های فیلم برداری یکی از ضروریات فیلم سازی و نورپردازی آن می باشد.

ویژگی های نور در صحنه

نورپردازی در زمان فیلم برداری یا عکاسی با تکنیک های مختلفی انجام شده و بسته به نوع تجهیزات و منبع نور، جهت نور، رنگ و کیفیت آن شرایط متفاوتی را در صحنه مورد نظر خواهیم داشت. به طور کلی توجه به این 4 ویژگی و تغییر هر یک از مولفه ها، شرایط نوری متفاوتی را در صحنه ایجاد کرده و بسته به نظر فیلم بردار و کارگردان می تواند متغیر باشد. 

  • منبع نور: نور طبیعی، نور مصنوعی، تعداد منابع نوری در صحنه و یا خارج از صحنه
  • جهت نور: نور پشت، نور بالا، نورپایین، نور جلو و یا تنظیم نور در میانه این جهت ها. تغییر جهت نور برای القا احساسات مختلف و یا تاکید بر چهره و بدن بازیگر یا هر موردی که مد نظر کارگردان باشد، مورد استفاده قرار می گیرد به طوری که برای ایجاد حس وحشت معمولا از نور پایین استفاده می شود.
  • رنگ و کیفیت نور: رنگ نور در حالت طبیعی و در ساعات مختلف روز متغیر بوده و توجه به این مورد در زمان نورپردازی می تواند در جهت طبیعی تر شدن صحنه پیش برود. نورپرداز باید بداند که برای بیان ساعات مختلف روز باید از چه رنگی استفاده کند تا نورپردازی بهتر و حرفه ای تری داشته باشد. علاوه بر این میزان شدت و کیفیت نور نیز اهمیت بالایی داشته و باید بسته به صحنه و سکانس مورد نظر از نور سخت یا نور نرم استفاده شده و برای هدف مربوطه میزان این دو تنظیم شود.

تکنیک های نورپردازی

در شرایط متفاوت فیلم برداری بسته به فیلم نامه و سکانس مورد نظر، نظر فیلم بردار و احساسات نهفته در صحنه مورد نظر نورپردازی های متفاوتی را شاهد هستیم که آشنایی با آن ها می تواند موجب بهبود فیلم و تاثیرگذاری آن باشد. در مچموع 12 تکنیک نورپردازی داریم که بسته به شرایط صحنه می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

  • نور کلیدی(Key Lighting): نورپردازی کلیدی مربوط به منبع اصلی نور بوده و با تمرکز بر سوژه مورد نظر، آن را روشن می‌کند.
  • نور پر کننده (Fill Lighting): این تکنیک برای حذف و یا نرم کردن سایه های ایجاد شده از منبع اصلی نور استفاده می شود.
  • نور پشت (Back Lighting): نور پشت برای ایجاد بعد در سوژه و در جهت جدا کردن آن از زمینه به کار برده می شود.
  • نور جانبی (Side Lighting): این تکنیک برای ایجاد سایه در اطراف سوژه و القا احساسات رمزآلود استفاده می شود.
  • نور عملی (Practical Light): این نور با استفاده از المان هایی مانند شمع، شعله، تلوزیون و چراغ هایی در تصویر ایجاد می شوند تا تاکیدی بر حس موجود در صحنه باشند.
  • نور سخت (Hard Lighting):در این تکنیک با استفاده از یک منبع نور قوی و مستقیم سوژه را روشن کرده و با ایجاد خطوط واضح و کنتراست بالا توجه بیننده را به سوژه جلب می کنند.
  • نور نرم (Soft Lighting): نور نرم با حذف کنتراست و سایه در صحنه موجب القا احساسات عشقانه و رمانتیک می شود.
  • نور بازتابی (Bounce Lighting): این نور به صورت غیر مستقیم به سوژه تابیده و برای تقویت نورپردازی استفاده می شود.
  • High Key: با حذف نسبت نورپردازی و یکسان بودن منابع نوری، سایه و کنتراست نور حداقل خواهد بود و معمولا برای القا حس امیدواری استفاده می شود.
  • Low Key: در این تکنیک حداکثر کنتراست و سایه را در صحنه داشته و نور صحنه برای ایجاد حس وحشت و ترس، تمایل به سیاهی دارد.
  • نور انگیزشی (Motivated Lighting): این نورپردازی زمانی که نور طبیعی نداریم اما برای صحنه نیاز است، مورد استفاده قرار می گیرد.
  • نور محیطی (Ambient Light): این نور برای طبیعی نشان دادن صحنه بکار رفته و نوری است که در حالت معمول و طبیعی در صحنه باید اتفاق بیفتد.

تجهیزات نورپردازی

تجهزات نورپردازی در عکاسی و فیلم برداری اهمیت بالایی برای داشتن یک نور خوب داشته و شامل موراد زیر می شوند.

  • منابع نور: در کنار نور طبیعی می توان به فلاش استودیویی، فلاش‌های اکسترنال، رینگ لایت ها به عنوان منبع نور اشاره کرد.
  • شکل دهنده های نور: شکل دهنده های نور، گسترده‌ترین و محبوب‌ترین تجهیزات نورپردازی بوده و شامل چتر عکاسی و سافت باکس می باشند. علاوه بر این خیمه نور، زنبوری، بیوتی دیش، کاسه فلاش، لایت بلاستر، رفلکتور، اسنوت و دیفیوزر‌ها را نیز در بر می گیرند که هر کدام برای بهتر کردن نور در جهت اهداف مورد نظر استفاده می شوند.
  • استند، گریپ و انواع نگهدارنده‌ها: در این بخش از تجهیزات نور پردازی فون عکاسی، پایه نور، پایه فلات، پانتوگراف، میز نور را شاهد هستیم.
  • تجهیزات نورسنجی، ارتباطی و کنترلی: برای داشتن نور مناسب بررسی منبع نور و تنظیم آن ضرورت داشته و با ابزار اصلاح رنگ و نور، نورسنج‌ها، رادیو فلاش یا رادیو تریگر امکان پذیر می باشد.

آموزش نورپردازی سینما و فیلم

نظرتون درباره این نوشته چیه؟ عالیه بد نیست خوب نبود