در این مطلب خواهید خواند:
صدا برداری
در روند تولید فیلم و یا موزیک، صدا برداری اهمیت بالایی داشته و استفاده از تجهیزات مناسب و همکاری با صدا برداران حرفه ای اهمیت زیادی دارد. صدای با کیفیت در فیلم ها یکی از اصلی ترین ارکان فیلم سازی بوده و مستلزم آشنایی با مکانیک صدا، انواع صوت، سیستم های صوتی و تجهیزات روز دنیا می باشد. فرایند صدا برداری به کمک سیستم های مختلف انجام می شود و شامل تولید صدا، گفتار و ضبط دیجیتالی، الکتریکی و مکانیکی صدا می باشد. فرایند ضبط صدا در زمان فیلم برداری تحت عنوان صدا برداری در صحنه شناخته شده و در ادامه این فرایند شاهد باز تولید صداها، ترکیب صداها با موسیقی و دیگر اصوات محیطی هستیم که در جهت بهبود فیلم و یا موزیک مورد نظر استفاده می شود و به عنوان صدا برداری پس از صحنه از آن یاد می شود.
صدا برداری استودیویی
در فرایند صدابرداری استودیویی شاهد اجرای موسیقی یا گفتار موردنظر و ضبط صدا به کمک تجهیزات حرفه ای در فضای استودیو یا سالن های کنسرت هستیم. فرایند صدابرداری استودیویی شامل ضبط صدای تولید شده و ترکیب آن با صداهای دیگر شامل موسیقی، صداهای بازتولید شده و صداهای طبیعی و مرتبط با آوای ضبط شده هستیم.
صدابرداری استودیویی مشتمل بر دو نوع آنالوگ و دیجیتال می باشد و تفاوت آن ها در نوع تجهیزات استفاده شده و در نتیجه داده های به دست آمده می باشد. صدا برداری آنالوگ توسط دستگاه های آنالوگ و به کمک دیافراگم میکروفن انجام شده و تغییرات امواج صدا به خوبی توسط آن شناسایی و منتقل می شود. صدای تولید شده در صدابرداری آنالوگ حجیم و مطلوب بوده اما اتصالات تجهیزات در این روش صدابرداری نویزهایی را ایجاد می کند که موجب کاهش کیفیت صدا می شود. اما در صدا برداری دیجیتال، ضبط صدا توسط دستگاه های دیجیتالی انجام می شود که مانند سیستم های کامپیوتری دارای سی پی یو بوده و داده های ورودی را تبدیل به کدهای صفر و یک می کنند. این دستگاه ها در مقایسه با صدا بردای آنالوگ کیفیت بالاتری داشته اما صدای تولید شده بسیار تیز می باشد و نیاز به مهارت صدا بردار برای تنظیم آن ضرورت می یابد.
میکس و مسترینگ
فرایند میکس و مستریگ شامل دو بخش مجزا می باشد که هر کدام در جهت هدفی متفاوت عمل می کنند. منظور از میکس در فرایند صدابرداری، ترکیب صداهای ضبط شده و موسیقی یا هر صدای دیگری می باشد. در روند میکس، میزان بلندی هر یک از صداهای موجود اهمیت بالایی داشته و تنظیم آن می تواند موجب افزایش کیفیت صدای نهایی شود. تنظیم همه صدا از لحاظ فرکانس، رنگ، زیر و بمی و… نسبت به کانالهای دیگه در این مرحله انجام میشود. اما مسترینگ و اقدامات انجام شده در آن به منظور شفاف کردن و متعادل سازی صدا صورت گرفته و با حجیم کردن صداها و رفع تیزی آن، موجب افزایش گیرایی و جذابیت کار خواهد شد.
تجهیزات صدا برداری
از جمله تجهیزاتی که در صدا برداری حرفه ای استفاده می شود می توان میکروفون، هدفون و تجهیزات میکس و مستر را نام برد.
میکروفون ها برای ضبط صدا استفاد شده و موجب می شوند صدای تولیدی با کیفیت بهتری ثبت شود. میکروفون ها انواع مختلفی داشته اما در فیلم برداری ها از میکروفون های گان استفاده می شود که ضبط صدای مناسبی برای صدا
برداری در صحنه دارند.هدفون ها در فرایند صدا برداری هنگام بررسی صدای تولید شده و کیفیت آن مورد استفاده قرار گرفته و می بایست پخش صدای آن ها استاندارد باشد تا صدا بردار تمامی نویز ها و پستی بلندی های صدا را تشخیص داده و در جهت رفع آن ها اقدام کند. علاوه بر این هدفون مورد استفاده باید امکان فیلتر کردن صدای اطراف و صداهای مزاحم داشته باشد تا با صدای ضبط شده تداخلی ایجاد نکنند. اما صدا بردار باید بداند که سیستم شنوایی ما در برابر صدای هدفون و اسپیکر کاملا متفاوت عمل می کند لذا کیفیت صدای خروجی از این دو ابزار با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
تجهیزات میکس و مسترینگ به عنوان آخرین مرحله فرایند ولید صدا اهمیت بالایی داشته و باید با حساسیت بسیاری انجام شود. در فرایند میکس علاوه بر سیستم های کامپیوتری به نرم افزارهایی برای تنظیم و اصلاح صدا نیاز داریم. این دسته از نرم افزارها که در اصطلاح به آن کارگاه صدای دیجیتال یا نرم افزارهای DAW گفته می شود به عنوان رابط کامپیوتر و سخت افزار ضبط صدا استفاده می شوند. در فرایند میکس معمولا نرم افزارهای Ableton Live، Audacity، Cakewalk SONAR، GarageBand، Pro Tools، Steinberg Cubase، Fl Studio بسیار کاربردی می باشند.