در این مطلب خواهید خواند:
- VFX چیست؟
- تفاوت VFX و SFX
- جلوه های بصری در انیمیشن های 3 بعدی
- انواع مدل های VFX
- بهترین نرم افزار های VFX
VFX چیست؟
VFX مخف انگلیسی Visual effects Exclusive بوده و به معنای جلوه های بصری یا جلوه های تصویری می باشد. منظور از جلوه هایی بصری ایجاد افکت ها و یا نماهایی در فیلم یا انیمیشن می باشد که در حالت واقعی ایجاد آن ها به سختی امکان پذیر بوده و یا نیاز به صرف هزینه هایی بالا دارد. در این میان به کمک نرم افزارهای مختلف صحنه هایی در فیلم یا انیمیشن مربوطه ایجاد می شود که شبیه سازی شده از شرایط واقعی آن می باشد. ایجاد جلوه های بصری در ساخت فیلم و انیمیشن اهمیت بالایی داشته و به جذابیت کار کمک می کند.
تفاوت VFX و SFX
جلوههای ویژه میدانی (Special Effects) متفاوت از جلوه های بصری (Visual effects) بوده و تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. جلوههای ویژه میدانی به صحنه هایی از فیلم گفته می شود که اجرا و ساخت آن ها مشکل است اما در نهایت توسط گروه فیلم برداری و بدلکاران اجرا و ضبط می شود. به عبارتی تمام صحنه به صورت واقعی انجام شده و فیلم برداری می شود. اما در جلوه های بصری همان طور که گفته شد امکان اجرای صحنه در واقعیت فراهم نبوده و پس از اتمام کار فیلم برداری، به کمک نرم افزارها اجرا و پیاده سازی می شود.
جلوه های بصری در انیمیشن های 3 بعدی
در انیمیشن های 3 بعدی ایجاد حرکت باید به صورت طبیعی و در نزدیک ترین حالت به واقعیت صورت گیرد. لذا محاسبات انجام شده در فرایند متحرک سازی اهمیت بالایی داشته و می بایست به صورت دقیق تحلیل و پیاده سازی شود. لذا استفاده از نرم افزارهای موجود و بهره گیری از متخصصین اجرای VFX اهمیت می یابد. امروزه سیستم های شبیه سازی در انواع مختلف به کمک فیلم سازان آمده و صحنه هایی جذاب از حرکت سیالات، ذرات معلق و یا اجسم صلب را به وجود آورده است و به کمک آن ها می توان جلوه های بصری را که در واقعیت امکان ساخت آن ها فراهم نمی باشد را اجرا و پیاده سازی کرد.
انواع مدل های VFX
جلوه های بصری و نحوه ایجاد آن ها به روش های گوناگونی صورت گرفته و بسته به نوع فیلم و یا انیمیشن مورد نظر یکی از مدل های زیر مورد استفاده قرار می گیرد.
مت پینتینگ (Matte Painting)
این تکنیک به ایجاد تصاویری به عنوان پس زمینه فیلم یا ویدئو گفته می شود که با اجرای آن ببینده تصور می کند که کاراکتر در همان فضا در حال اجرای نقش بوده است در حالی که این تصاویر به کمک کامپیوتر و نرم افزار های مربوطه اجرا و پیاده سازی شده است. این تکنیک که پس از فیلم برداری اجرا می شود، در بازی های کامپیوتری بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
جلوه های دیجیتالی (Digital Effects)
جلوه های ایجاد شده در این روش تماما حاصل نرم افزارهای گرافیکی می باشد که با ادغام تصاویر ثابت و تصاویر کامپیوتری ایجاد می شود. در این روش تمام مراحل روتوسکوپی، طراحی صحنه، طراحی پس زمینه ترکیب بندی، ایجاد سیستم ذره ای، در محیط نرم افزار اجرا و پیاده سازی می شود. عموما این تکنیک برای ایجاد صحنه هایی که اجرای آن در واقعیت خطرناک و یا غیر ممکن است مورد استفاده قرار می گیرد.
ردیابی یا ضبط حرکت (Motion Capture)
در این روش که برای ارتقا کیفیت حرکات در محیط سه بعدی انجام می شود بازیگر تمامی حرکات رادر واقعیت اجرا کرده و حرکات بدن و صورت او به کمک نشانگر های نصب شده بر روی لباس یا بدن وی ضبط می شود. سپس مجری جلوه های بصری به کمک حرکات ضبط شده و نرم افزارهای حرفه ای، مدل های سه بعدی مورد نظر را پیاده سازی و حرکات کاراکتر مربوطه را بهبود می بخشد. در این روش حرکات مورد نظر به کمک یک موجود واقعی در محیطی واقعی اجرا شده و با انتقال به فضای 3 بعدی پیاده سازی می شود.
بهترین نرم افزار های VFX
در فرایند ساخت فیلم و انیمیشن های 3 بعدی امکان استفاده از نرم افزارهای مختلف به صورت ترکیبی از آن ها وجود دارد. اما در حالت کلی فرایند اجرا توسط یک نرم افزار اجرا و پیاده سازی می شود که در میان نر افزارهای موجود Maya پراثتفاده ترین آن ها می باشد.
Autodesk Maya
این نرم افزار که محیطی کاملا حرفه ای دارد، برای فرایندهای مختلف در روند ساخت فیلم مورد استفاده قرار می گیرد. به سبب شبیه سازی حرفه ای و قدرت بالای نرم افزار در ایجاد جلوه های بصری، برای مدل سازی کاراکترها در فیلم های سینمایی، انیمیشن ها، بازی های کپیوتری و یا طراحی های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
Autodesk 3ds max
این نرم افزار که استودیوی سهبعدی مکس نامیده می شود، دارای ابزار های بسیار کاربردی برای ساخت انیمیشن، ویدئوهای 3 بعدی و ایجاد جلوه های بصری می باشد. محیط حرفه ای این نرم افزار قابلیت هماهنگی بالایی با دیگر نرم افزارهای طراحی 3بعدی داشته و کارایی بسیار خوبی در تولیدات حرفه ای دارد.
Autodesk Motion Builder
نرم افزار Autodesk MotionBuilder به عنوان یک برنامه نمایش در زمان واقعی، در فرایند طراحی، ساخت، ویرایش، متحرک سازی و اجرای پروژه های مورد نظر بسیار حرفه ای عمل کرده و به سبب قدرت پردازش بالا، کارایی بسیاری در فیلم سازی و تولید انیمیشن های 3 بعدی دارد.
نرم افزار های ذکر شده حرفه ای ترین محیط های طراحی را داشته و با ابزارها و قابلیت های ویژه امکان ایجاد جلوه های بصری را در روند ساخت انیمیشن و ویدئوهای مختلف را فراهم می کنند. اما نرم افزارهای دیگری نیز برای ایجاد ویدئوها و جلوه های بصری وجود دارد که از جمله آن ها می توان به ZBrush، V-Ray، Stop Motion Pro، Adobe After Effects اشاره کرد