آموزش BMI

در این بخش می خوانید:

امروزه تصور چرخه عمر پروژه ساختمانی بدون همکاری پیمانکاران، مهندسان و معماران سخت است که همگی تلاش های خود را برای دستیابی به اهداف خود ترکیب کنند، مانند برآورده کردن انتظارات کارفرما، به حداقل رساندن خطاهای ساخت و ساز ناشی از عدم ارتباط، و غیره. و البته، در حالی که انجام این کار در پروژه های کوچکتر آسان است، پروژه های ساختمانی بزرگتر و پیچیده تر برای رسیدن به همان سطح همکاری بدون نرم افزار BIM کار دشواری خواهند داشت.

Building Information Modeling (BIM) چیست؟

مدل‌ سازی اطلاعات ساختمان (BIM) یکی از پیشرفت‌ های امیدوارکننده‌ تر در زمینه‌ های معماری، مهندسی و ساخت‌ و ساز است. این در حال تغییر روشی است که پیمانکاران و مهندسان تجارت می کنند، اما کاربرد آن هنوز نسبتاً جدید است و چیزهای زیادی برای یادگیری وجود دارد. یکی از راه‌ های یادگیری، مشاهده نحوه استفاده سایر کسب‌ و کارها از BIM و آزمایش‌ ها و مصیبت‌ های آنها در طول مسیر است. BIM بیش از یک دهه پیش عمدتاً برای تمایز مدل‌ سازی سه بعدی معماری غنی از اطلاعات از طراحی دو بعدی سنتی معرفی شد. به دلیل توانایی آن در تصحیح خطاها در مراحل اولیه طراحی و برنامه ریزی دقیق ساخت، توسط طرفدارانش به عنوان یک نجات دهنده برای پروژه های پیچیده تحسین شده است.

Building Information Modeling (BIM) یک روش مهندسی و مدل‌ سازی ساختمانی است که از اطلاعات دیجیتال به عنوان یک مدل سه‌ بعدی (3D) استفاده می‌ کند تا اطلاعات مختلف مرتبط با یک ساختمان را به صورت یکپارچه و هماهنگ مدیریت کند. در واقع، BIM یک پلتفرم مبتنی بر داده‌ های جغرافیایی و اطلاعات ساختمانی است که تمامی ذرات اطلاعاتی مرتبط با یک پروژه ساختمانی را در یک مدل متحد گردآوری و مدیریت می‌ کند. برخلاف روش‌ های سنتی، BIM نه‌ تنها به مدیریت ساختمان در طول فرآیند ساخت و بهره‌ برداری، بلکه از ابتدای طراحی تا اجرا و حتی مدیریت ساختمان پس از بهره‌ برداری اطلاعات را فراهم می‌ کند.

BIM به کاربران اجازه می دهد با استفاده از نرم افزارهایی مانند Revit یک مدل بسازند. مدل شامل تمام اطلاعات پروژه از جمله نقشه ها و مشخصات می باشد. همه ذینفعان مختلف به مدل مرکزی ساخته شده در Revit دسترسی دارند و شرکت کنندگان پروژه را از همه رشته ها مانند معماران، مدیران تاسیسات، مهندسین M&E و مهندسین سازه قادر می سازد تا کار خود را هماهنگ کنند. BIM طرح ها را از طراحی اولیه تا ساخت و تا زمان اتمام پروژه یکپارچه می کند. با استفاده از برنامه‌ ای مانند Revit، بروزرسانی نقشه‌ ها می‌ تواند به‌ طور خودکار انجام شود تا ورودی هر رشته را منعکس کند و مدیریت یکپارچه اطلاعات اجزای ساختمان را ممکن می‌ سازد. استفاده از BIM بهره وری فعالیت های طراحی را افزایش می دهد و در نتیجه منجر به طراحی های ساختمانی کارآمد می شود که به نوبه خود باعث صرفه جویی در هزینه مصالح می شود. همچنین می تواند منجر به زمان ساخت و ساز کوتاه تر و فرآیند ساخت و ساز ایمن تر شود. همانطور که سیستم ها به طور فزاینده ای دیجیتالی می شوند، BIM به عنوان اساسی برای توسعه شهرهای هوشمندتر در آینده دیده می شود.

در حالی که مدل سازی سه بعدی بخش مهمی از BIM است، اما تنها جایگزینی برای انواع قبلی مدل سازی سه بعدی مانند اتوکد نیست. BIM جامع همچنین شامل داده‌های تعمیر و نگهداری، زمان‌ بندی پروژه، اطلاعات هزینه و غیره است. خود BIM با آنچه که اشیاء BIM نامیده می شود کار می کند - اجزایی که می توانند به مدل های سه بعدی مورد نظر اضافه شوند، مانند لوله کشی، قطعات الکتریکی، درها و پنجره ها، و سایر عناصر ساختمانی که بر نتایج نهایی ساخت و ساز تأثیر می گذارند. مهمترین روند در صنعت BIM تلاش برای یکسان سازی و استانداردسازی است. هنوز تفاسیر مختلفی از مشخصات عمومی در دسترس از سوی شرکت‌ های مختلف BIM وجود دارد که نمی‌ توان گفت که صنعت استاندارد است، اما هنوز پیشرفت‌ هایی وجود دارد که می‌ توان آن را به صورت سالانه مشاهده کرد.

ویژگی‌ ها و مزایای BIM

فناوری BIM برای مدیریت اطلاعات پروژه ساخت و ساز در طول چرخه عمر پروژه استفاده می شود. این توصیف دیجیتالی هر جنبه از دارایی ساخته شده است و اطلاعات مدل سازی و مدیریتی را ارائه می دهد که همه طرفین را قادر می سازد تا با استاندارد یکسانی کار کنند و در مورد هر گونه بروزرسانی و تغییر در جریان باشند. مزایای اضافی شامل، هماهنگی و همکاری بهتر پروژه با ذینفعان، گردش کار کارآمد، مجازی سازی سه بعدی و به طور کلی بهبود نتایج پروژه است.

BIM تمام اطلاعات مربوط به هر یک از اجزای ساختمان را در یک مکان به راحتی در دسترس جمع می کند. این امکان را برای هر کسی فراهم می‌ کند که به هر هدفی به آن اطلاعات دسترسی داشته باشد و جنبه‌های مختلف طراحی را به طور مؤثرتری ادغام کند. این منجر به اشتباهات و کاهش هزینه های ناکام می شود. پس چه کسی از BIM استفاده می کند؟ ما آن را به انواع کلاینت هایی که از BIM استفاده می کنند و باید استفاده کنند و برای چه کاری می توانند از آن استفاده کنند، تقسیم کرده ایم:

  • پیمانکاران و پیمانکاران فرعی - انطباق با BIM، بازسازی مدل‌ های BIM بومی از مشاوران و ایجاد داده‌ های اضافی، و البته تولید نقشه‌ های فروشگاهی
  • مدیران پروژه - مدیریت و هماهنگی کلی پروژه ها از طریق BIM، خط زمانی و انیمیشن های مرتبط با برنامه.
  • دعاوی و شرکت‌ های حقوقی دعوی - Forensic BIM برای تأیید و پشتیبانی ادعاها
  • نقشه برداران کمیت - اندازه گیری مجدد از طریق برخاست های مقدار انبوه از طریق BIM

مزایای BIM را می توان در هر اندازه پروژه مشاهده کرد، اما در هنگام کار بر روی پروژه های ساختمانی بزرگ که می تواند از تشخیص برخورد، ردیابی هزینه، زمان بندی و غیره بهره زیادی برد، بیشترین تاثیر را دارد. در اینجا برخی از مزایای قابل توجهی که راه حل BIM می تواند به بازیگران مختلف در بازار ساخت و ساز ارائه دهد آورده شده است:

  • تجسم سه‌ بعدی: BIM از مدل‌ های سه‌ بعدی (3D) برای نمایش دقیق و تجسمی اطلاعات ساختمانی استفاده می‌ کند. این مدل‌ ها قابلیت نمایش تمامی جزئیات فیزیکی و ساختاری ساختمان را فراهم می‌ کنند.
  • مدیریت اطلاعات: BIM به تجمیع اطلاعات مربوط به همه جنبه‌ های یک ساختمان، از جمله نقشه‌ ها، مشخصات فنی، زمان‌ بندی پروژه، و هزینه‌ ها، امکان پیشرفته مدیریت اطلاعات را فراهم می‌ کند.
  • هماهنگی و همکاری: BIM امکان همکاری بین اعضای گوناگون پروژه مانند مهندسان ساختمان، معماران، مدیران پروژه، و متخصصان دیگر را با ترکیب اطلاعات در یک محیط مشترک فراهم می‌ کند.
  • تحلیل و شبیه‌ سازی: BIM امکان انجام تحلیل‌ های مختلف بر اساس اطلاعات مدل‌ ها را فراهم می‌ کند، از جمله تحلیل تداوم و تداوم حرارتی، تحلیل استراتژی اطفاء حریق، و تحلیل استراتژی نورپردازی. نرم افزار BIM یک محیط عالی برای شبیه سازی از جمله شرایط آب و هوایی، انرژی مورد نیاز و موارد دیگر فراهم می کند. ذینفعان را قادر می سازد تا سناریوهای مختلف را تجسم و ارزیابی کنند.
  • مدیریت تغییرات:  BIM بهبود اداره تغییرات در پروژه را ارتقاء داده و اطلاعات بروز شده را به‌طور خودکار در تمامی اطلاعات مرتبط بروز می‌ کند.
  • تحرک: در دسترس بودن یک مدل متمرکز که از هر کجا قابل دسترسی باشد، بهره وری و کارایی را بهبود می بخشد. شرکت‌ کنندگان پروژه می‌ توانند حتی بدون لپ‌تاپ یا رایانه شخصی به مدل دسترسی داشته باشند، که امکان پاسخ سریع به مشکلات یا تغییرات احتمالی را فراهم می‌ کند.
  • دقت: مدل BIM می تواند توسط همه شرکت کنندگان پروژه در طول پروژه و همچنین برای ارائه سازه به مالکان یا کارهای پس از ساخت مانند نگهداری یا فروش فضای تجاری استفاده شود. این دقت را تضمین می کند و فعالیت های مختلف فراتر از ساخت را تسهیل می کند.
  • جدول زمانی به روز شده: نگهداری انواع اطلاعات در یک مدل BIM واحد، تخصیص منابع را ساده می کند و هماهنگی پروژه را افزایش می دهد. همه شرکت کنندگان را قادر می سازد تا از وضعیت فعلی پروژه مطلع شوند.
  • رویکرد شفاف: یک مدل مشترک تلاش‌ های همکاری را بین سهامداران پروژه بهبود می‌ بخشد و شفافیت را تضمین می‌ کند و به همه ذینفعان اجازه می‌ دهد به اطلاعات لازم برای نقش‌ های مربوطه خود دسترسی داشته باشند.
  • تشخیص برخورد: استفاده از همان مدل از مرحله طراحی به بعد، تشخیص برخورد بین اشیا و اجزای ساختمان را آسان‌ تر می‌ کند. این تشخیص زودهنگام به طور قابل توجهی کار مجدد غیرمنتظره و بیش از حد بودجه را کاهش می دهد.
  • ارزیابی سایت پروژه: یک مدل BIM می تواند اطلاعات جغرافیایی در مورد سایت ساخت و ساز را در خود جای دهد و انواع مختلفی از ارزیابی سایت را از دیدگاه های مختلف امکان پذیر می کند.
  • بروزرسانی‌ های بی‌ درنگ مدل: یک مدل BIM متمرکز و غنی از داده‌ ها را می‌ توان در زمان واقعی با ورودی‌ های چند ذینفع بروزرسانی کرد. این به حذف اطلاعات نادرست و تعارضات برنامه ریزی کمک می کند.

BIM به عنوان یک ابزار هوشمند در صنعت ساخت و ساز استفاده می‌شود و به بهبود کارایی، کاهش هزینه‌ ها، افزایش کیفیت ساخت، و افزایش تعامل در هنگام اجرا و نگهداری ساختمان کمک می‌ کند.

سطوح BIM

پروژه‌ های مختلف از سطوح مختلفی از BIM استفاده می‌ کنند که هر سطح دارای معیارهای متفاوتی است. سطوح از 0 شروع می شود و به BIM 4 بعدی، 5 بعدی و حتی 6 بعدی می رسد و هر سطح با توجه به میزان اطلاعات به اشتراک گذاشته شده و مدیریت در طول فرآیند تعیین می شود. به معیارهای مورد نیاز برای تعیین سطحی که برای سطوح 0-3D کار می کنید نگاهی بیندازید:

سطح 0 BIM

سطح 0 به هیچ گونه همکاری اشاره دارد. این سطح عموماً هنگام استفاده از CAD 2D و کار با نقشه ها یا چاپ های دیجیتال عمل می کند.

سطح 1 BIM

سطح 1 معمولاً به این معنی است که 3D CAD برای کارهای مفهومی استفاده می شود، در حالی که CAD 2D برای تهیه پیش نویس اطلاعات تولید استفاده می شود. تعداد زیادی از شرکت ها در سطح 1 هستند که تمایلی به همکاری زیادی با هر یک از ذینفعان برای انتشار و مدیریت داده های خود ندارند.

سطح 2 BIM

در آوریل 2016، برای تمام پروژه‌ های مناقصه عمومی در بریتانیا برای بهره‌ برداری از سطح 2 BIM الزامی شد. در سطح 2، همه طرف‌ های درگیر از مدل‌ های CAD سه بعدی استفاده می‌ کنند و نحوه تبادل داده‌ های ذینفعان با سطوح دیگر متفاوت است.

اطلاعات از طریق یک فرمت فایل مشترک به اشتراک گذاشته می شود و همه شرکت های درگیر این را با داده های خود ترکیب می کنند. این باعث صرفه جویی در زمان، هزینه و کاهش نیاز به کار مجدد می شود.

سطح 3 BIM

سطح 3 به این معنی است که همه افراد در پروژه به جای کار مستقل روی مدل سه بعدی خود از یک مدل پروژه مشترک استفاده می کنند. این باعث می‌شود که در بین 4 مورد اول، بیشترین همکاری را داشته باشد. این رویکرد «BIM باز» در یک محیط مرکزی وجود دارد که به راحتی توسط همه قابل دسترسی و ویرایش است.

برترین ابزارهای نرم افزار BIM 

ما اکنون سعی خواهیم کرد یک لیست نرم افزار BIM با تعداد زیادی سیستم BIM مختلف ایجاد کنیم که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. از آنجایی که صنعت BIM به طور خاص حول ساختارهای بزرگ با بودجه های کلان می چرخد، جای تعجب نیست که همه گزینه های موجود در این لیست محصولات درجه یک هستند، اگرچه گزینه های مقرون به صرفه تری نیز وجود دارد. لازم به ذکر است که این لیست بسیار گسترده است، به همین دلیل است که ما یک توصیه "بهترین" را برای تعدادی از گزینه ها اضافه کرده ایم. این راه کارها راه حل هایی هستند که به نظر ما در یک زمینه خاص مفیدترین هستند.

سیستم‌ های مدیریت اطلاعات ساختمانی یا BIM (Building Information Modeling) نقش مهمی در صنعت ساخت و ساز ایفا می‌ کنند. این سیستم‌ ها اطلاعات دقیق و یکپارچه از طراحی، ساخت، و بهره‌ برداری ساختمان را در یک محیط دیجیتال جمع‌ آوری و مدیریت می‌ کنند. در زیر، چند نرم‌ افزار BIM معروف که در این زمینه مورد استفاده قرار می‌ گیرند را معرفی می‌کنیم:

Autodesk Revit:

Revit یکی از پراستفاده‌ ترین نرم‌ افزارهای BIM است. این نرم‌ افزار از مراحل طراحی، ساخت، و بهره‌ برداری ساختمان پشتیبانی می‌ کند و اطلاعات مربوط به تمامی اجزاء ساختمان را در یک مدل تعاملی 3D گنجانده است.

Graphisoft ARCHICAD:

ARCHICAD نیز یک نرم‌ افزار BIM است که به طراحان، مهندسان، و سایر حرفه‌ ایان ساختمان این امکان را می‌ دهد تا در یک محیط 3D به تعامل با مدل ساختمان بپردازند و اطلاعات جغرافیایی و ساختمانی را مدیریت کنند.

Bentley AECOsim Building Designer:

این نرم‌ افزار به طراحان و مهندسان ساختمان این امکان را می‌ دهد تا به صورت هماهنگ و همزمان در محیط 3D مدل‌ های BIM را ایجاد و مدیریت کنند.

Tekla Structures:

Tekla Structures به‌طور اصلی برای مدل‌ سازی سازه‌ های فولادی، بتنی، و چوبی استفاده می‌ شود. این نرم‌ افزار به تعامل بین مختلفین در طول چرخه زندگی پروژه کمک می‌ کند.

Dynamo:

Dynamo یک پلاگین برای Autodesk Revit است که امکانات اتوماسیون و تعاملی را به مدل‌ های BIM اضافه می‌کند. این ابزار به افراد اجازه می‌ دهد تا فرآیندها و تغییرات خاصی را در مدل‌ های Revit اعمال کنند.

Trimble SketchUp:

اگرچه SketchUp اصلی‌ ترین نرم‌افزار BIM نیست، اما به عنوان یک ابزار سه‌ بعدی محبوب در زمینه طراحی و مدل‌ سازی به شمار می‌ آید و می‌ تواند در فازهای اولیه طراحی پروژه مورد استفاده قرار گیرد.

Revizto - بهترین گزینه برای هماهنگی درگیری 

Revizto یک پلتفرم مشارکتی و تجربه واقعیت مجازی (VR) برای پروژه‌ های BIM (مدل‌ های اطلاعات ساختمانی) است. این پلتفرم ابزارها و ویژگی‌ هایی برای هماهنگی و مدیریت پروژه‌ های ساخت و ساز با استفاده از تکنولوژی BIM فراهم می‌ کند.

Navisworks – بهترین راه حل برای شبیه سازی پروژه

Autodesk Navisworks یک نرم‌ افزار BIM (مدل اطلاعات ساختمانی) است که برای مدیریت و هماهنگی مدل‌ های ساختمانی از نرم‌ افزارهای مختلف به کار می‌ رود. این نرم‌ افزار به مهندسان ساخت و ساز این امکان را می‌ دهد تا مدل‌ های ساختمانی را ترکیب کرده، هماهنگ کرده و بررسی کنند. 

و دیگر نرم افزارها:

  • Vectorworks Architect – بهترین نرم افزار BIM هماهنگ گرا
  • Autodesk Construction Cloud – بهترین راه حل برای تمرکز فرآیند
  • Trimble Connect – بهترین راه حل برای اتصال داده
  • Civil 3D – بهترین نرم افزار برای مهندسی عمران
  • Allplan Architecture – بهترین گزینه برای معماران

همچنین لازم به ذکر است که بسیاری از نرم‌افزارهای BIM با یکدیگر ارتباط دارند و امکان تعامل و تبادل اطلاعات بین آنها وجود دارد. انتخاب نرم‌ افزار بستگی به نیازها، ترجیحات، و خصوصیات خاص هر پروژه و تیم دارد.

نظرتون درباره این نوشته چیه؟ عالیه بد نیست خوب نبود