آنچه در این صفحه می خوانید:
معرفی آیونیک (Ionic)
آیونیک یک SDK کامل اوپن سورس برای توسعه نرم افزار های هیبریدی موبایل است که توسط Max Lynch،Ben Spree و Adam Bradley از شرکت Drifty در سال 2013 ایجاد شده است. نسخه اصلی در سال 2013 منتشر شد و روی انگولار جی اس و کوردوا ساخته شده است. با این حال، آخرین نسخه به عنوان مجموعه ای از قطعات وب بازسازی شد و به کاربر اجازه می دهد که هر فریمروک رابط کاربری مانند انگولار، ری اکت یا فریمورک Vue.js را انتخاب کند. همچنین امکان استفاده از اجزای آیونیک بدون فریمروک رابط کاربری را فراهم می کند.
Ionic ابزارها و خدمات برای توسعه هیبریدی تلفن همراه، دسکتاپ و برنامه های پیشرفته وب مبتنی بر فن آوری و شیوه های توسعه وب سایت های مدرن، با استفاده از فناوری های وب مانند سی اس اس (CSS)، اچ تی ام ال و پیش پردازنده SASS را فراهم می کند. به طور خاص، برنامه های تلفن همراه را می توان با استفاده از این فناوری های وب تولید کرد و سپس با استفاده از فروشگاه های برنامه های اصلی برای نصب بر روی دستگاه با استفاده از Cordova یا Capacitor توزیع نمود. آیونیک یک فریمروک توسعه ترکیبی است و از فناوری های وب برای نوشتن و ارائه برنامه استفاده می کند و برای دسترسی به ویژگی های نیتیو از فون گپ و کوردوا استفاده می کند. سپس سعی می کند که رفتار های نیتیو خود را برای ارائه بهترین تجربه کاربر، تکرار کند.
تاریخچه آیونیک (Ionic)
آیونیک(Ionic) توسط شرکت Drifty در سال 2013 ایجاد شد. پس از انتشار یک نسخه آلفا در ماه نوامبر 2013، نسخه بتا در ماه مارس 2014 منتشر شد. نسخه نهایی در ماه مه 2015 و همچنین چندین نسخه در سال 2016 منتشر شد. از ژانویه 2019، آیونیک 4 اجازه می دهد تا توسعه دهندگان فریمورک های دیگری به غیر از Angular مانند React،Vue.js و کامپوننت های وب را انتخاب کنند.
ویژگی های آیونیک (Ionic)
Ionic از Cordova از افزونه های Capacitor برای دسترسی به ویژگی های سیستم عامل های میزبان مانند دوربین، GPS، چراغ قوه و غیره استفاده می کند. کاربران می توانند برنامه های خود را بسازند و سپس می توانند برای Android، iOS، Windows، Desktop (با Electron) یا مرورگرهای مدرن. Ionic اجازه می دهد تا با بسته بندی در اطراف ابزار ساخت Cordova با یک ابزار خط فرمان "ساده" آیونیک، برنامه سازی و استقرار آن را ببندید. Ionic شامل مؤلفه های تلفن همراه، تایپوگرافی، پارادایم های تعاملی و تم پایه گسترده ای است.
Ionic با استفاده از مؤلفه های وب، مؤلفه ها و روشهای متفاوتی برای تعامل با آنها فراهم می کند. یکی از این مؤلفه ها، پیمایش مجازی، به کاربران این امکان را می دهد تا لیستی از هزاران مورد را بدون هیچگونه بازدید از عملکرد، از طریق لیست پیمایش کنند. یکی دیگر از مؤلفه ها، زبانه ها، رابط کاربری زبانه ای را با پشتیبانی از پیمایش سبک نیتو و مدیریت وضعیت تاریخ ایجاد می کند.
علاوه بر SDK، Ionic همچنین خدماتی را ارائه می دهد که توسعه دهندگان می توانند از آنها برای فعال کردن ویژگی هایی مانند استقرار کد، ساخت خودکار استفاده کنند. Ionic همچنین IDE خاص خود را که با نام Ionic Studio تولید می شود، فراهم می کند.
Ionic همچنین یک رابط خط فرمان (CLI) برای ایجاد پروژه ها فراهم می کند. CLI همچنین به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا افزونه های Cordova و بسته های جلویی اضافی را اضافه کنند، اعلان های فشار را فعال کنند، آیکن های برنامه و صفحه نمایش Splash را تولید کنند، و باینری های نیتیو بسازند.
- آیونیک با استفاده از Cordova و پلاگین های اخیر Capacitor به ویژگی های سیستم عامل میزبان مانند دوربین، GPS، چراغ قوه و غیره دسترسی پیدا می کند. کاربران می توانند برنامه های خود را بسازند و سپس برای اندروید، آی او اس (iOS)، ویندوز، دسکتاپ و یا مرورگرهای مدرن، آنها را سفارشی کنند.
- آیونیک شامل اجزای تلفن همراه، تایپوگرافی، پارادایم های تعاملی و یک تم پایه قابل گسترش است.
- با استفاده از Web Components، آیونیک اجزای سفارشی و روش هایی برای تعامل با آنها را فراهم می کند. یکی از این اجزا، اسکرول مجازی است که کاربران را قادر می سازد تا از طریق لیستی از هزاران آیتم بدون هیچ گونه نمایش عملکردی حرکت کنند.
- آیونیک یک فریمروک مبتنی بر Angular و جاوااسکریپت است و از قالب HTML برای نمایش آن ها استفاده می کند.
- Ionic برای توسعه اپلیکیشن Hybrid استفاده می شود. این بدان معنا است که شما می توانید برنامه های خود را برای IOS، اندروید، ویندوز فون و سیستم عامل فایرفاکس بسته بندی کنید که می تواند زمان زیادی را صرفه جویی کند.
- شروع اپلیکیشن بسیار آسان است از آنجا که آیونیک راه اندازی نرم افزار از قبل تولید شده را با طرح بندی ساده فراهم می کند.
- این اپلیکیشن ها به روش بسیار تمیز و مدولار ساخته شده اند، بنابراین بسیار قابل نگهداری و به روز رسانی آنها آسان است.
- تیم توسعه دهندگان Ionic ارتباط بسیار خوبی با تیم توسعه دهندگان گوگل دارد و با همکاری یکدیگر برای بهبود فریمورک کار می کنند.
- علاوه بر SDK،Ionic همچنین خدماتی را ارائه می دهد که توسعه دهندگان می توانند از آن ها برای فعال کردن ویژگی هایی مانند استقرار کد، ساخت خودکار استفاده کنند. Ionic همچنین IDE خود را که به عنوان استودیوی Ionic شناخته می شود، فراهم می کند.
- Ionic همچنین یک رابط خط فرمان (CLI) برای ایجاد پروژه ها فراهم می کند. CLI همچنین به توسعه دهندگان اجازه می دهد پلاگین های Cordova و بسته های فرانت اند را اضافه کنند، پوش نوتیفیکیشن را فعال کنند، آیکن های برنامه و اسپلش اسکرین را تولید و باینری های نیتیو بسازند.
کامپوننت های UI در آیونیک
Ionic Framework بر روی UX فرانت اند و UI متقابل یک برنامه، کنترل های UI، تعامل، حرکات، انیمیشن ها متمرکز است. یادگیری آن آسان است و با سایر کتابخانه ها یا فریمورک های مختلف مانند Angular، React یا Vue ادغام می شود. از طرف دیگر، می توان آن را مستقل و بدون استفاده از یک اسکریپت ساده جلوه ای استفاده کرد.
برنامه های آیونیک از بلوک های ساختمانی سطح بالا به نام کامپوننت ساخته شده اند که به شما امکان می دهند به سرعت UI را برای برنامه خود بسازید. Ionic با تعدادی از مؤلفه ها، از جمله کارت، لیست و زبانه ها، موجودی می شود.
کارایی برنامه های آیونیک
برنامه های Ionic با ترکیبی از کد نیتیو و کد وب اجرا می شوند و در صورت لزوم دسترسی کامل به عملکردهای نیتیو را با بخش عمده UI برنامه ساخته شده با فناوری وب استاندارد ارائه می دهند. Ionic از ویژگی های شتاب سخت افزاری بومی موجود در مرورگر استفاده می کند (مانند انیمیشن های CSS) و رندر را بهینه می کند. Ionic اهرم CSS را تغییر می دهد و برای انیمیشن به عنوان راهی برای بهره برداری از GPU و به حداکثر رساندن زمان پردازنده موجود تبدیل می کند.
مزایای آیونیک (Ionic)
Ionic یک پلتفرم اوپن سورس است که امکان توسعه برنامه های تلفن همراه را فراهم می کند. مزایای استفاده از فریمورک توسعه برنامه Ionic به شرح زیر است:
دسترسی آسان
اگر یک توسعه دهنده با فریمورک های CSS، HTML یا JavaScript آشنا باشد، یادگیری و توسعه برنامه ها با استفاده از فریمورک Ionic آسان تر می شود. اگر نیازها و نیازهای آنها به توسعه برنامه ترکیبی نیاز داشته باشد، برای شرکتهای توسعه آسانتر است که به Ionic تغییر دهند.
توسعه برنامه cross-platform
فریمورک آیونیک از اندروید 4.1 و بالاتر، iOS 7 و بالاتر پشتیبانی می کند. Ionic همچنین از UWP (Universal Windows Platform) برای توسعه برنامه های ویندوز 10 پشتیبانی می کند. Ionic در ساختن برنامه های کاربردی به سرعت و با تخصص کمک می کند.
رابط کاربری
مضامین و اجزای Ionic بسیار قابل تنظیم هستند. سکوی آیونیک به اجزای سازگار اجازه می دهد تا با سکویی که برنامه در آن اجرا می شود، سازگار شود.
ساخته شده در AngularJS
Ionic از AngularJS برای ارائه قابلیت های بسیاری به توسعه دهندگان استفاده می کند. AngularJS یک فریمورک گسترده است که توسط طراحان استفاده می شود. استفاده از AngularJS به Ionic این امکان را می دهد تا یک ساختار مستحکم ایجاد کند که باعث می شود کد قابل مدیریت تر باشد. AngularJS با کمک ساختار Ionic امکان توسعه کاربردهای ترکیبی را فراهم می آورد.
کارایی
استفاده از Ionic با کد برنامه تلفن همراه در PhoneGap (آپاچی کوردوا) امکان عملکرد بالاتر را در مقایسه با برنامه های ترکیبی فراهم می کند. AngularJS به Ionic اجازه می دهد تا به شتاب سخت افزاری بومی تکیه کند. Ionic از انتقال CSS به عنوان روشی برای بهره گیری از پردازنده گرافیکی گرافیکی و به حداکثر رساندن زمان پردازنده موجود استفاده می کند.
پلاگین های کوردوا
فریمورک آیونیک از پلاگین های Cordova برای کمک به طراحان در دسترسی به مؤلفه های مختلف استفاده می کند. Ionic از پلاگین Cordova برای دسترسی به ویژگی هایی مانند دوربین، GPS، چراغ قوه و سایر موارد استفاده می کند. توسعه دهندگان برنامه های تلفن همراه می توانند از این ماژول ها برای ساختن برنامه های خود استفاده کنند.
Ionic برای ساختن ویژگی های اصلی بومی در یک برنامه برای اجرای در دستگاه های دارای سیستم عامل های مختلف بسیار عالی است. این فریمورک همچنین توسعه را سریع و مقرون به صرفه ساخته و نیاز به نگهداری را کاهش می دهد. برنامه های کاربردی توسعه یافته در Ionic ممکن است عملکردی نداشته باشند و همچنین بصورت بومی توسعه یافته باشند. Ionic به دلیل استفاده فعلی از AngularJS از توسعه دهندگان مهارت خاصی می خواهد.
برخی از مزایای دیگر آیونیک عبارتند از :
- پشتیبانی از طراحی وب واکنش گرا (responsive)
- بازیافت و استفاده مجدد از عناصر DOM
نصب آیونیک (Ionic)
آیونیک یک ماژول npm و نیازمند Node.js است. ابتدا Node.js را نصب کنید. سپس، آخرین ابزار خطی Ionic را در ترمینال خود نصب کنید. راهنماهای پلتفرم Android و iOS را دنبال کنید تا ابزار مورد نیاز برای توسعه را نصب کنید.
npm install -g ionic
کامپوننت های مورد نیاز برای شروع کار با Ionic
- نود جی اس: NodeJS پلتفرم پایه مورد نیاز برای ایجاد برنامه های موبایل با استفاده از Ionic است.
- Android SDK :اگر قصد دارید بر روی یک پلتفرم ویندوز کار کنید و برنامه های خود را برای پلتفرم اندروید توسعه دهید، باید بر روی دستگاه Android SDK را نصب کنید.
- ایکس کد (XCode):اگر قصد دارید در پلتفرم مک کار کنید و برنامه های خود را برای پلتفرم iOS توسعه دهید، پس باید روی دستگاه خود ایکس کد (XCode) را نصب کنید.
- Cordova و Ionic :این SDK های اصلی هستند که برای شروع کار با آیونیک مورد نیاز است.
علاوه بر Ionic، با cordova ،phonegap ،reactjs، فریمورک winjs و کندو (kendo ui) نیز می توان برنامه های موبایل ایجاد کرد. در توسعه اپلیکیشن موبایل می توان از تکنولوژی های مختلفی هم برای نیتیو و هم هیبرید مانند ری اکت نیتیو، زامارین، کوردوا، جی کوئری (jQuery Mobile)، Kendo UI و Native Script و غیره استفاده کرد.